Klimavalg: Vejret påvirker både hvem der stemmer og hvad de stemmer på
Et nyt studie viser, hvordan klimakatastrofer påvirker valgresultatet ved at få vælgerne til at tænke på klimaforandringer. Da den historisk omkostningsfulde stormflod, Bodil, ramte Danmark i 2013, blev tusindvis af danskere direkte berørt og mange måtte flytte fra hus og hjem. Når man taler om klimaforandringer, er et vigtigt spørgsmål hvordan vælgerne reagerer på sådanne oplevelser. Flere og flere oplever voldsomme vejrbegivenheder, og det bliver lettere for samfundet at tilpasse sig, hvis vælgerne reagerer på voldsomt vejr ved at stemme på partier og kandidater, der tager klimaudfordringerne alvorligt.
Studiet, der netop er udkommet i Political Behavior, fokuserer på danske vælgeres stemmer på partier, der har ry for at være gode til at håndtere klima og miljø, og kommunalvalgskandidater, der taler om klima i deres valgkamp. I områder, der blev ramt af store oversvømmelser i 2013, steg opbakning til klimavenlige partier med to-tre procentpoint sammenlignet med områder, der gik fri. Klimakandidater oplevede også større opbakning, men kun i områder ramt af alvorlige oversvømmelser. Her øgede kandidater, som var tæt på at blive valgt ind, deres sandsynlighed for at blive valgt med omkring fem procentpoint. Resultaterne er godt nyt for klimaet, selvom effekterne – selv i hårdt ramte områder – er alt for små til i sig selv at gøre en mærkbar forskel.
Vejret påvirker også, hvilke vælgere der i det hele taget møder op og stemmer ved valg. Kasper Møller Hansens og Søren Damsbo-Svendsens forskning om valgvejrets indflydelse på valgdeltagelsen blev for nyligt citeret i New York Times i forbindelse med præsidentvalget i USA. Studiet fra 2023, udgivet i Electoral Studies, analyserer sammenhængen mellem valgdeltagelsen og dårligt (regn)vejr. Gennem en metaanalyse af den eksisterende evidens og en større selvstændig analyse, viser studiet, at valgdeltagelsen falder med omkring en procentpoint per centimeter regn på valgdagen. Hvad vigtigere er, er det især grupper med lavere og mere svingende valgdeltagelse, der påvirkes. Vejret kan dermed skævvride, hvem der deltager ved valget, og i sidste ende hvem der bliver repræsenteret. Især i en fremtid med varmere klima og voldsommere vejr.
Links
Artikel om stormflod og vælgeradfærd i Political Behavior
Kontakt
Kasper Møller Hansen
Professor
Institut for Statskundskab
Mail: kmh@ifs.ku.dk
Telefon: 35 32 33 92
Søren Damsbo-Svendsen
Postdoc
Institut for Statskundskab
Mail: sdas@ifs.ku.dk
Telefon: 35 32 14 46