Folketingsvalget 2019

Aktuelle analyser af folketingsvalget 2019.

Karina Kosiara-Pedersen i World Politics Review om valgresultatet og regeringsdannelsen

Karina Kosiara-Pedersen, an associate professor of political science at the University of Copenhagen, discusses the factors that propelled the Social Democrats to victory and the challenges of implementing their ambitious agenda.

Læs artiklen. (kræver abonnement).

Kære partisoldater – få reglerne lavet om!

Mange partier har gjort en dyd ud af gøre op med indviklede regler og uforståelige forordninger på andre områder, og så er det nærmest tragikomisk, at de regler, der ligger til grund for valget af vores folketingsmedlemmer, er umulige at gennemskue.

"Vi ender i den her absurde situation, hvor vi sidder her og har læst det fire gange, og så er vi stadig i tvivl, fordi det simpelthen er kompliceret. Ligegyldigt hvordan du formidler det her, er der ingen, der har fattet det.” – Kasper Møller Hansen

Kasper Møller Hansen om problemerne ved det danske valgsystem den 1. juli 2019. Adgang via det Kgl. Bibliotek (kræver login).

Artikel om det danske valgsystem – sådan fungerer det

Kredsmandater, tillægsmandater, opstillingskredse og divisormetoder. Det er kompliceret, når man i Danmark fordeler mandaterne til et folketingsvalg. Hvordan bliver dit kryds i stemmeboksen til en plads i Folketinget?

Karina Kosiara-Pedersen har bidraget til en artikel om det danske valgsystem.

Nedtælling til folketingsvalget

Valg- og partiforsker Karina Kosiara-Pedersen udtaler sig i The Danish Debate.dk om valgsituationen blot en uge før, at det danske folketingsvalg afholdes. Resultaterne fra Europa-Parlamentsvalget diskuteres, såvel som Stram Kurs, der udgør et nyt fænomen i dansk politik.

Rasmus Paludans indsamling af vælgererklæringer

Karina Kosiara-Pedersen var i TV2 Nyhederne den 23. april 2019 om Rasmus Paludans indsamling af vælgererklæringer.

Den digitale indsamling af vælgererklæringer har gjort det nemmere for vælgerne at blive stiller for et parti, og dermed nemmere for nye partier at blive opstillingsberettiget. Mediernes dækning af Rasmus Paludan og Stram Kurs’ demonstrationer har øget kendskabet til partiet og den politiske kurs, de ønsker. I løbet af de første uger af april har de fordoblet antallet af vælgererklæringer fra næsten 6.000 til 12.000. Men der er stadig et stykke til de 20.109 det kræver for at blive opstillingsberettiget til det snarlige folketingsvalg. Vælgererklæringerne skal være afleveret senest 15 dage før valgets afholdelse.

Hvorfor er der færre kvinder end mænd blandt de opstillede kandidater?

CVAP forskeren Karina Kosiara-Pedersen var fredag den 5. april 2019 i P3 nyhederne, hvor spørgsmålet om hvorfor der er færre kvinder end mænd blandt de opstillede kandidater til folketingsvalget var omdrejningspunktet.

Ulrik Kjær og Karina Kosiara-Pedersen om færre kvinder end mænd blandt de opstillede kandidater i Democratic Audit den 1. februar 2019. Læs artiklen

Kan blå blok vinde valget?

Hvis blå blok tidligere har indhentet et forspring til råd blok på omkring 5 procentpoint - også selvom det ikke var under en valgkamp - kan det kommende Folketingsvalg måske blive tættere end det ser ud lige nu.

Frederik Hjort om blå bloks chancer ved folketingsvalget 2019 i Medium den 20. marts 2019.

Statsministeren kan vente med at udskrive valg, til målingerne er gunstige. Det er en klar fordel for ham, men også sund fornuft

Oppositionen kan nok finde det udmattende, men det er en fordel for vælgerne, at statsministeren har retten til at udskrive valg på et hvilket som helst tidspunkt. På den negative side betyder det, at statsministeren kan udnytte ’gode konjunkturer’, men omvendt medfører det generelt en politik, der ikke blot har til formål at få regeringen genvalgt

Karina Kosiara-Pedersen om fordele og ulemper ved statsministerens opløsningsret i Information (kræver abonnement) den 20. marts 2019.

Liberal Alliance har mistet mere end 100.000 vælgere siden folketingsvalget

Rekordvalgresultatet i 2015 er vendt til en nedtur for Liberal Alliance, der har vinket farvel en stor del af de vælgere, der sikrede rekorden.

Kasper Møller Hansen om LA og vælgertilbagegang i Altinget den 11. marts 2019.

Sådan vil mandaterne falde ved et folketingsvalg

Hvor i landet vil partiernes mandater lande, hvis der var folketingsvalg i dag? Bliv klogere på det i professor Kasper Møller Hansens nyeste mandatprognose for Altinget.

Kasper Møller Hansen om mandatfordeling og folketingsvalg (kræver abonnement) i Altinget den 28. februar 2019.

Digitalisering har gjort det nemmere at stille op til folketingsvalg – og det er ikke en udfordring for demokratiet

Klaus Riskær Pedersen-partiet har på kort tid indsamlet erklæringer nok til at kunne stille op til det forestående valg. Det har affødt kritik, men det er op til vælgerne at afgøre, om opstillingsreglerne er blevet for nemme. Det kunne tyde på, at det Klaus Riskær Pedersen udfordrer ikke så meget er opstillingsreglerne, men derimod traditionerne i vores repræsentative demokrati

Karina Kosiara-Pedersen om opstillingsregler og Klaus Riskær Pedersen (kræver abonnement) i Information den 19. februar 2019.

LA taber rollen som de unges darling: Den grønne dagsorden kan have kostet

Liberal Alliance er ikke længere vælgere mellem 18 og 24 års foretrukne parti, viser ny analyse af partiernes vælgerprofiler. Den grønne dagsorden kan have flyttet de unge, siger valgforsker Kasper Møller Hansen.

Kasper Møller Hansen om LA’s vælgertiltrækning og klimapolitik i Altinget den 21. januar 2019.

Valgforsker: Socialdemokratiets strammerkurs sikrer rødt flertal

VÆLGERVANDRINGER – Mette Frederiksen og Socialdemokratiets højredrejning på udlændingeområdet koster stemmer internt i oppositionen ifølge valgforsker. Men samtidig trækker Socialdemokratiet fortsat markant flest stemmer over midten.

Kasper Møller Hansen om Socialdemokratiet og udlændingepolitik (kræver abonnement) i Altinget den 14. januar 2019.

Snit af målinger: Rød blok fastholder føring trods paradigmeskifte og finanslov

Der var stilstand hos vælgerne i december, viser nyt snit af målinger. Det såkaldte paradigmeskifte og finansloven har blot cementeret vælgerne i, hvor partierne står, vurderer ekspert.

Kasper Møller Hansen om rød blok i Altinget den 8. januar 2019.