Folketingsvalget 2019

Aktuelle analyser af det kommende folketingsvalg 2019

Video om det danske valgsystem – sådan fungerer det

Kredsmandater, tillægsmandater, opstillingskredse og divisormetoder. Det er kompliceret, når man i Danmark fordeler mandaterne til et folketingsvalg. Hvordan bliver dit kryds i stemmeboksen til en plads i Folketinget?

Karina Kosiara-Pedersen har bidraget til en video om det danske valgsystem, der kan findes her (frit tilgængelig)

Nedtælling til folketingsvalget 

Valg- og partiforsker Karina Kosiara-Pedersen udtaler sig i The Danish Debate.dk om valgsituationen blot en uge før, at det danske folketingsvalg afholdes. Resultaterne fra Europa-Parlamentsvalget diskuteres, såvel som Stram Kurs, der udgør et nyt fænomen i dansk politik. 

Hør podcasten, der udkom d. 30. maj. 2019, her: https://www.thedanishdebate.mothertongue.dk/home/episode-7-one-week-to-go-countdown-to-the-general-election (frit tilgængelig) 

Rasmus Paludans indsamling af vælgererklæringer

Karina Kosiara-Pedersen var i TV2 Nyhederne 23. april om Rasmus Paludans indsamling af vælgererklæringer.

Den digitale indsamling af vælgererklæringer har gjort det nemmere for vælgerne at blive stiller for et parti, og dermed nemmere for nye partier at blive opstillingsberettiget. Mediernes dækning af Rasmus Paludan og Stram Kurs’ demonstrationer har øget kendskabet til partiet og den politiske kurs, de ønsker. I løbet af de første uger af april har de fordoblet antallet af vælgererklæringer fra næsten 6.000 til 12.000. Men der er stadig et stykke til de 20.109 det kræver for at blive opstillingsberettiget til det snarlige folketingsvalg. Vælgererklæringerne skal være afleveret senest 15 dage før valgets afholdelse.

Hvorfor er der færre kvinder end mænd blandt de opstillede kandidater?

CVAP forskeren Karina Kosiara-Pedersen var fredag eftermiddag  d. 05. april i  P3 nyhederne, hvor spørgsmålet om hvorfor der er færre kvinder end mænd blandt de opstillede kandidater til folketingsvalget var omdrejningspunktet. For yderlig information se nedenstående link til artikel.

Ulrik Kjær og Karina Kosiara-Pedersen om færre kvinder end mænd blandt de opstillede kandidater i Democratic Audit  d.01.02.19:  http://www.democraticaudit.com/2019/02/01/the-hourglass-pattern-of-representation-why-political-parties-are-key-to-electing-more-women-to-parliament/ (frit tilgængelig)

Kan blå blok vinde valget?

Hvis blå blok tidligere har indhentet et forspring til råd blok på omkring 5 procentpoint — også selvom det ikke var under en valgkamp —kan det kommende Folketingsvalg måske blive tættere end det ser ud lige nu.

Frederik Hjort om blå bloks chancer ved folketingsvalget 2019 i Medium d. 20.03.19: https://medium.com/@frederikhjorth/kan-blå-blok-nå-at-vinde-valget-d3a7824b0fd2?sk=9abaaa09e45c7be10d406adcaed3d871 (frit tilgængelig)

Statsministeren kan vente med at udskrive valg, til målingerne er gunstige. Det er en klar fordel for ham, men også sund fornuft

Oppositionen kan nok finde det udmattende, men det er en fordel for vælgerne, at statsministeren har retten til at udskrive valg på et hvilket som helst tidspunkt. På den negative side betyder det, at statsministeren kan udnytte ’gode konjunkturer’, men omvendt medfører det generelt en politik, der ikke blot har til formål at få regeringen genvalgt

Karina Kosiara-Pedersen om fordele og ulemper ved statsministerens opløsningsret i Information d. 20.3.19: https://www.information.dk/indland/2019/03/statsministeren-kan-vente-udskrive-valg-maalingerne-gunstige-klar-fordel-ogsaa-sund-fornuft (kræver abonnement)

Liberal Alliance har mistet mere end 100.000 vælgere siden folketingsvalget 

Rekordvalgresultatet i 2015 er vendt til en nedtur for Liberal Alliance, der har vinket farvel en stor del af de vælgere, der sikrede rekorden.

Kasper Møller Hansen om LA og vælgertilbagegang i Altinget d. 11.03.19: https://www.altinget.dk/artikel/liberal-alliance-har-mistet-mere-end-100000-vaelgere-siden-folketingsvalget (frit tilgængelig)

Sådan vil mandaterne falde ved et folketingsvalg 

Hvor i landet vil partiernes mandater lande, hvis der var folketingsvalg i dag? Bliv klogere på det i professor Kasper Møller Hansens nyeste mandatprognose for Altinget.

Kasper Møller Hansen om mandatfordeling og folketingsvalg i Altinget d. 28.02.19: https://www.altinget.dk/christiansborg/artikel/saadan-vil-mandaterne-falde-ved-et-folketingsvalg (kræver abonnement)

Digitalisering har gjort det nemmere at stille op til folketingsvalg – og det er ikke en udfordring for demokratiet

Klaus Riskær Pedersen-partiet har på kort tid indsamlet erklæringer nok til at kunne stille op til det forestående valg. Det har affødt kritik, men det er op til vælgerne at afgøre, om opstillingsreglerne er blevet for nemme. Det kunne tyde på, at det Klaus Riskær Pedersen udfordrer ikke så meget er opstillingsreglerne, men derimod traditionerne i vores repræsentative demokrati

Karina Kosiara-Pedersen om opstillingsregler og Klaus Riskær Pedersen i Information d. 19.2.19: https://www.information.dk/indland/2019/02/digitalisering-gjort-nemmere-stille-folketingsvalg-udfordring-demokratiet (kræver abonnement)

LA taber rollen som de unges darling: Den grønne dagsorden kan have kostet

Liberal Alliance er ikke længere vælgere mellem 18 og 24 års foretrukne parti, viser ny analyse af partiernes vælgerprofiler. Den grønne dagsorden kan have flyttet de unge, siger valgforsker Kasper Møller Hansen.

Kasper Møller Hansen om LA’s vælgertiltrækning og klimapolitik i Altinget d. 21.01.19: https://www.altinget.dk/artikel/la-taber-rollen-som-de-unges-darling-den-groenne-dagsorden-kan-have-kostet  (frit tilgængelig)

Valgforsker: Socialdemokratiets strammerkurs sikrer rødt flertal  

ÆLGERVANDRINGER – Mette Frederiksen og Socialdemokratiets højredrejning på udlændingeområdet koster stemmer internt i oppositionen ifølge valgforsker. Men samtidig trækker Socialdemokratiet fortsat markant flest stemmer over midten.

Kasper Møller Hansen om Socialdemokratiet og udlændingepolitk i Altinget d. 14.01.19: https://www.altinget.dk/christiansborg/artikel/valgforsker-socialdemokratiets-strammerkurs-sikrer-roedt-flertal (kræver abonnement)

Snit af målinger: Rød blok fastholder føring trods paradigmeskifte og finanslov

Der var stilstand hos vælgerne i december, viser nyt snit af målinger. Det såkaldte paradigmeskifte og finansloven har blot cementeret vælgerne i, hvor partierne står, vurderer ekspert.

Kasper Møller Hansen om rød blok i Altinget d. 08.01.19: https://www.altinget.dk/artikel/178212-snit-af-maalinger-roed-blok-fastholder-foering-trods-paradigmeskifte-og-finanslov (frit tilgængelig)